vrijdag 22 juli 2011

Malaysian Serama - De Maleise Serama

De serama is een Maleis kipje. Men acht ze rond 2001 te hebben geimporteerd in de US. Na een reis door Maleisë in  Mei - juni 2011. Kwam iets heel anders aan de orde.
De serama zou afstammen uit verschillende kippenrassen o.a. de "ayam kapan" en de "ayam kate". Afstammelingen van deze dieren zijn wel geimporteerd maar niet de hedendaagse serama!
Het is natuurlijk een opdoffer wanneer dit ter oren komt doch is het klinkklare realiteit.  Deze informatie is rechtstreeks afkomstig uit Maleisië en van fokkers die reeds tientallen jaren met serama bezig zijn.
De Maleise serama noemt men hier de extreme soort. Wat een misvatting!
Want serama = serama!


Er is geen amerikaanse serama laat staan een europese serama.
De serama moet een opgerichte lichaamshouding hebben. De nek staat schuin naar achter ingeplant. Het zijn net die kenmerken die voor de S-vorm zorgen. Door deze schuine nek inplant draagt het dier de borst heel hoog. De kop ligt erachter. De dieren gaan uit zichzelf pronken en richt de vleugels verticaal. In veel gevallen brengt de serama de vleugels naar voor zodat deze voor de poten gericht zijn. Een goede serama draagt de staart iets schuin naar achter. Zodat de staart niet tegen de kop drukt. Dan is er ook de kleinheid. De dieren in europa zijn veelal reuzen vergeleken met het echte ras. Wat daarintegen weer groots is en ontzettend aantrekkelijk voor de mens, is hun aanhankelijke karakter. Ze hebben hun eigen nukken, kuren, eigenzinnigheden. Hopelijk komt er wijziging in de wetgeving waardoor het mogelijk wordt om echte serama te importeren. De huidige wetgeving is momenteel zo ondoorgrondelijk en ingewikkeld dat ambtenaren zelf niet precies weten of het wel of niet kan....typisch Belgsch!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten