vrijdag 3 februari 2012

Serama is een ras, geen kip uit de marteldoos.

Wat is het gemakkelijk wilde verhalen de wereld in te sturen, hoe gekker des te meer het aanslaat. Het grappige ervan is dat weinigen niet verder nadenken of het verhaal wel klopt?

Het is niet anders met de Serama.

De extremen zouden vervolgens opgegroeid zijn in marteldozen zoals onderstaande....


AUB, met een beetje verstand moet men weten dat een dier niet kan opgroeien in dergelijke omstandigheden. Talloze fokkers heb ik bezocht tijdens mijn studiereizen naar serama doorheen Maleisië en het is klinkklare onzin te denken dat seramafokkers zoiets doen!
Deze zogenaamde "marteldoos" is niets meer dan een transportbox. Het is niets anders dan een transportbox voor de serama, net zoals we deze voor honden en katten hebben.De serama wordt in de box geplaatst om bv. deel te nemen aan een competitie.


Deze boxen zijn meestal handmatig gemaakt ....


....en vaak heel inventief!


Eenmaal ter plaatse wordt een kooi ontvouwen en voorzien van een voer- en drinkbakje.


Dan gaat er zelfs een gordijntje om de kooi om ze van tocht en opwinding te vrijwaren.


Het dier wordt uit de box gehaald en in de kooi gezet. Daar kan men hier op tentoonstellingen nog eens een voorbeeld aan nemen i.p.v. commentaar te leveren. Daarbij heeft het dier nog eens minder stress geleden omdat het na de competitie meteen terug thuis in z'n vertrouwde hok worden gezet.


Dieren op tentoonstellingen moeten vaak een heel weekend of langer op een veel te kleine ruimte doorbrengen. En daarbij de stress ervaren van al het bekijks, rakeling voorbijlopende mensen en vervelende kinderen, toch?
En maar over etisch verantwoord spreken???En dat de dieren er extreem uitzien als ze gaan pronken is louter omdat ze net de kenmerken van een echte serama hebben en tonen.
Dieren in de US en EU tonen deze kenmerken niet ....simpel...omdat het geen rasechte serama zijn. Een appel zal nooit een peer zijn en omgekeerd.

De belachelijkste uitspraak is wanneer keurmeesters beweren dat het houden van extreme serama zoals in Maleisië etisch niet verantwoord is. Het zijn diezelfde mensen die over de europese standaard gingen.
Hebben die mensen ooit een echte serama gezien in levende lijve of er ooit één in handen gehad? NEE! ...Hoe kan men dan vakkundig een serama keuren of beter nog, een standaard opstellen van een dier die ze nooit zagen? Hebben ze ooit degelijk opzoekwerk gedaan? NEE!...Alle info is gebaseerd op de geimporteerde bastaardkrielen die men in de EU en US serama noemt. Men dacht Serama te hebben geimporteerd en heeft in die veronderstelling een standaard geschreven... verder heeft men conclusies getrokken omtrend de foto's van het internet.

Doch, niemand heeft het ras opgezocht of onderzoek naar verricht? Wat een intelligent clubje!?
En zo verhalen de wereld in sturen dat de dieren hier in de EU/US minder extreem zijn omdat ze niet in transport-boxen opgegroeien.
De serama kan pronken als geen ander en heeft niets met extreem te maken. In de categorie duiven heeft men de pauwstaart die net zo "extreem of erger" kan pronken en daar kraait geen haan naar!

Dit is een kampioen!!!

Dit is hetzelfde dier in ontspannen toestand op zoek naar iets lekkers.


Hiermee is het nodige bewijs geleverd wat een serama is, zodoende keurmeesters de kans te geven iets bij te leren. Houdt de eer aan u zelf wanneer u de drang voelt op komen om onzin uit te kramen. Informeer eerst vooralleer belachelijke verhaaltjes rond te strooien. Dergelijke verhalen geven enkel aan hoe onproffesioneel keurmeesters zijn die beweren het ras te kennen!

En vindt u de Serama extreem? Niemand dwingt u deze te fokken...iedereen dient over dergelijke keuze voor zichzelf te beslissen.

De gemiddelde Serama hoort er qua type zo uit te zien zoals voorbeeld onder!


En hier de dan "Best of the best" van de Melaka competitie Dec 2011
Nogmaals het dier van de foto maar dan in volle actie.Voor alle info over de echte serama kunt u terecht bij www.seramaclub.be
Of mail: john@seramaclub.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten